دامپینگ چیست؟
دامپینگ به صادرات یک کالا با قیمت کمتر از هزینههای تمام شده یا به عبارتی دیگر فروش کالا در خارج به قیمتی کمتر از قیمت داخلی گفته میشود.
انواع دامپینگ :
دامپینگ مستمر یا دائمی :
دامپینگ مستمر یا دائمی تمایل یک انحصارگر داخلی برای حداکثر کردن سود خود با فروش کالا به قیمتی بالا در بازار داخلی بوده که فاقد محدودیتهای تجاری یا هزینههای حملونقل است که نسبت به قیمت خارجی که تحت تاثیر رقبای قدرتمند خارجی است ناشی میشود.
دامپینگ مخرب یا غارتگر :
دامپینگ مخرب یا غارتگر عبارت است از فروش موقتی کالا در خارج به قیمت کمتر از قیمت داخل یا حتی با ضرر و فروش آن به قیمت کمتر از هزینههای تولید که برای بیرون راندن رقبای دیگر و یا از بین بردن صنعت داخلی یک کشور استفاده میشود.
دامپینگ تصادفی :
دامپینگ تصادفی، عبارت است از فروش اتفاقی یک کالا در بازار خارجی به قیمت کمتر از بازار داخلی برای تخلیه مازاد پیشبینی نشده کالاها به این دلیل که این مازاد باعث کاهش قیمت در بازار داخلی نشود، در واقع زمانی که اضافه تولید فروخته شد دامپینگ متوقف میشود.
دامپینگ فصلی:
هر گاه تولیدکننده احساس کند که کالای موجود در انبار، به علت تغییر فصل، در بازارهای داخلی مشتری نخواهد داشت، ممکن است در صدد فروش آن در بازارهای خارج برآیند که این نوع دامپینگ را دامپینگ فصلی مینامند.
دامپینگ کوتاهمدت:
گاهی موسسات بزرگ تولیدی برای حذف رقبای خود در بازارهای خارجی، کالای خود را تا مدتی کوتاه به قیمتی پایینتر از قیمت فروش آن در بازارهای داخلی (یا به قیمتی پایینتر از قیمت تمام شده) در بازارهای خارجی به فروش میرسانند. این نوع دامپینگ را دامپینگ کوتاهمدت مینامند.
دامپینگ بلندمدت:
معمولا در مورد کالاهایی صورت میگیرد که محصول صنایع هزینهگاه هستند یعنی کالاهایی که با افزایش تولید آنها هزینه نهایی تولید کاهش مییابد و بنگاه تولیدی این امکان را پیدا میکند که محصول خود را به قیمتی کمتر از قیمت داخلی در خارج از کشور به فروش برساند .
دامپینگ در بازار اثرات منفی و مثبت بسیاری میتواند داشته باشد.دامپینگ از واژهی dump به معنی شکستن قیمت گرفته شده است. درک این موضوع کمی سخت است، اما دامپینگ در اطراف ما به شدت در حال وقوع است .
اثرات دامپینگ:
اثرات منفی:
کشورهای ثروتمند قدرت رقابت مصنوعی به کالاهای خود میدهند و آن را به بازارهای جهانی صادر میکنند و این عمل سبب سلب قدرت رقابت از کالاهای کشورهای توسعه نیافته میشود. این عمل نتیجهای جز افزایش فقر در کشورهای توسعه نیافته ندارند. در مثال قبلی تولیدکنندگان تلویزیون فرانسه به سادگی توان رقابت نخواهند داشت.
اثرات مثبت:
مصرفکنندگان محصول را با قیمت پائینتر دریافت میکنند، این باعث میشود که پول آنها ذخیره شود.دامپینگ میتواند باعث شود بازارهای خارجی(واردکنندگان) رقابتیتر و نوآورانهتر باشند. اگر آنها به این باور برسند که دامپینگ ممکن است طولانیمدت ادامه داشته باشد، هیچ چارهای جز تلاش برای کاهش هزینهها و بهبود کیفیت محصول نخواهند داشت. در هر صورت، این کار به نفع مصرف کننده خواهد بود.درآمد خوب، مشاغل بیشتر و دستمزد بهتر برای کارکنان کشور صادرکننده.